Connie Tielemans

Leerkracht in Lebbeke

connie.tielemans@pandora.be

Reisjournaal literaire creatie – repertoirestudie

Het is anders reizen met cursisten literaire creatie. Als reisbegeleider weet ik niet wie mijn metgezellen zullen zijn. Van waar komen ze, wat is hun bagage, waar willen ze naartoe, waar genieten ze van, waarom reizen ze? Om elkaar beter te leren kennen, werk ik de eerste maanden, vooral met tekstmateriaal dat van uit hun eigen interessesferen aangebracht wordt. Zo leer ik de inhoud van elk cursist zijn bagage toch een beetje kennen. En, niet onbelangrijk, iedereen voelt dat hij of zij de koers van de reis mee kan bepalen, dat zijn of haar inbreng gewaardeerd wordt.

De boeiende tocht doorheen de literaire genres, heeft meer kans op slagen, als cursisten zich openstellen voor het onbekende. We verkennen: proza, verhalend proza, poëzie, toneel, essay, enz…en binnen die genres ook verschillende vormen en stijlrichtingen.

Een goede reiziger documenteert zich, om inzicht te krijgen in de literatuur is het belangrijk teksten van bestaande auteurs te lezen. Er zijn geen grenzen, zowel teksten van auteurs van bij ons als teksten uit de wereldliteratuur komen aan bod. De teksten worden gelezen en geanalyseerd. Een stevige literaire tekst biedt stof tot denken, filosoferen, discussie.

Het is een gedifferentieerd landschap, hoe verder we reizen, hoe meer we ontdekken. Als begeleider verwacht ik, dat de cursisten van taal houden en regelmatig lezen. De reis brengt uitdagingen mee, maar de ervaring is intenser, als we kennis en inzichten delen.

 Accenten of sterke punten reisbegeleider: verhalend proza (kortverhaal, kinderverhaal), podiumteksten, sprookjes, mythen en sagen.

 U bent avontuurlijk en leest graag met anderen? Dan bent U de uitgelezen reisgezel!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s